Det Gule Bed

Et rundt haverum med siddeplads omgivet af duftende, farverige og spiselige vækster

Haverummet Det Gule Bed ligger i den nordvestlige del af Cirklerne. Farveskalaen i bedet længst mod vest holdes for de fleste vækster vedkommende i lyse nuancer af hvid og gul.

Fokus på de lyse farver i bedet, har det formål at blomsterne kan ses på lang afstand og er med til at give perspektiv og dybde i kigget inde fra husets vinduer gennem haverummet Cirklerne.

Haverummet har noget at byde ind med hver eneste dag året, i efteråret plukker vi de lækreste æbler fra træerne i bedene.

Træerne beskæres årligt i sensommeren, for at begrænse væksten og øge frugtsætningen.

Forår i Det Gule Bed

Beplantningen af alle mine bede foretager jeg selv. Mit fokus på udviklingen og designet af de mange forskellige bede i haverummet Cirklerne skifter fra år til år. De første år var mit fokus på Det Gule Bed fortrinsvist at få skabt en bundbeplantning, der var smuk at se på fra sen vinter til et stykke ind i foråret.

Tulipaner var en nem løsning, da jeg har valgt både tidligt- og sentblomstrende sorter, er der farver i bedet fra april til maj.

Tulipanerne i bedet er flinke til at komme igen, da jeg har valgt sorter som klarer en våd dansk vinter.

Buske og små træer er med til at danne smukke duftende, farverige og spiselige levende vægge. I maj blomstrer en gul magnolia samtidig med æbletræerne.

Haverummet Det Gule Bed ligger ligger i havens nordvestlige hjørne. Få meter udenfor hækken ligger villavejen. Efterhånden som hækken, buskene og træernes løv springer ud, bliver haverummet mere og mere ugeneret for indkig fra naboer og vej.

I maj blomstrer æbletræerne samtidig med tusindvis af lyserøde fyldte blomster på det japanske prydkirsebær.

Haven ligger på en bakketop. Kirsebærtræet og de bagved voksende hassebuske får lov at blive ret høje, med det formål at skærme haven for nordlige vinde.

I maj er der fyldt med farver i bedet fra tulipaner, pæoner og forglemmigej.

En lille sti fra haverummet Hulen, der ligger i den nordligste del af haven fører ind til haverummet Det Gule Bed.

I foråret er bedet fyldt med farver i hvide og lysegule farver.

Påskeliljen Mount Hood er flink til at komme tilbage år efter år.

Knoldvæksten Hundetand sende i maj måned smukke gule blomster op over det særprægede løv.

Sammen med forårsløgvæksterne blomstrer i maj forskellige stauder; påskeklokker og gule anemoner.

En staude jeg holder meget af er Bispehue, Epimedium. Som variation til alt det gule og hvide har jeg valgt en med orangefarvede blomster. De gule farver går igen i Bispehuens gule støvdragere.

Man aner på billedet det hjerteformede løv. Efter blomstring har Bispehuen dannet et smukt løv med hjerteformede blade.

Løvet står stedsegrønt vinteren over. Jeg klipper det ned sen vinter, så blomsterne ikke er gemt under det gamle løv.

En anden kærkommen lille forårsbebuder er de små Primula. Som i øvrigt er flittige til at selvså sig, hvor de trives.

Sommer i haverummet Det Gule Bed

I sommerhalvåret er det de klatrende vækster der giver farver til haverummet. Her er dejligt at side og nyde de velduftende kaprifolier og klatreroser.

Midt på sommeren kan man nyde synet af udviklingen de mange forskellige æbler samtidig med blomstrende klatreroser og klematis, der slynger sig rundt i æbletræerne, som de får lov at bruge klatrestativer.

Efterår i haverummet Det Gule Bed

Efteråret er æbletid. Æblerne hænger under modningen som store perler, der får æbletræerne til at se ud som om de blomstrer endnu en gang.

Kig fra haverummet Det Gule Bed ind under æbleparasollerne mod Søbedet og vort parcelhus.

Efterår – tid til jordforbedring

Vi bor på de gamle lergrave, jorden er derfor tung og leret et spadestik nede, det er de færreste vækster, der kommer godt fra start uden jordforbedring.

Ved tilførsel af et godt lag komposteret haveaffald og hestemøg både når jeg planter nyt er succesraten for planternes trivsel steget gevaldigt.

Dertil tilfører jeg havens forskellige bede med års mellemrum et godt lag kompost. Tilførsel af jordforbedring til eksisterende bede og beplantninger gavner mikrolivet i jorden og planternes rødder.

Efterår – tid til omplantninger, tilføjelse af flere stauder med sommer-, efterårs- og vinter-interesse

De første mange år havde bedet ikke mit store fokus. Det var let at tilføje mange forskellige forårsløgvækster.

I efteråret 2023 renoverede jeg bedet. Jeg havde gennem nogle år, fået undersøgt hvilke stauder, der blomstrer senere på sæsonen.

Jeg har valgt at tilføje bedet lidt stænk af lyseblå spir og kugler i form af katteurt, tidselkugler og prydløg.

Bedet blev tømt for alle stauder og forårsløgvækster. En del af de gamle stauder blev delt og genplantet sammen med de nye stauder.

Bedet er så dybt at jeg ikke kan nå ind i hele bedet fra græsplænen. Jeg har derfor lagt trædesten ud i bedet. Trædesten gør det muligt at komme ud i bedet, luge, klippe og plante nyt uden at man træder oveni de vækster der i forvejen står i bedet.

Efterår – tid til at lægge forårsløgvækster

Efterår er også tid til at lægge forårsløgvækster. Jeg har igen til bedet her valgt løg, som er flinke til at komme igen. Tulipaner og Påskeliljer i hvide og lysegule farver.

Forårsløgvækster lægges i jorden med dobbelt så megen jord over sig, som løget er højt.

De hvide og lysegule farver i foråret, besluttede jeg godt måtte få lidt modspil af smukke lyseblå perlehyacinter, som vi havde nydt i en krukke på terrassen i foråret. Perlehyacinterne blev derfor spredt ud og sat mellem alle de andre vækster i hvide og lysegule farver.

Jeg starter med at lægge alle løgnene ud i bedet. Let at lægge løgene i jorden i den rette dybde, når jeg anvender min lille løglægger.

De gamle whiskytønder

For at bryde linjerne på den runde græsplæne, har jeg placeret 3 gamle whiskytønder. De har både faste beboere i form af stauder der kommer igen år efter år og sommerblomster, som plantes ind i foråret.

Forårsblomstrende lyngfloks og tidligblomstrende storkenæb giver farver til haverummet i maj.

En abrikosfarvet hårdfør Krysantemum blomstrer i ugevis i efteråret.

Blåt i det gule bed

Kig gennem akelejer i juni og stormhat i efteråret fra yderkanten af haverummet Det Gule Bed ind under Æbleparasollerne mod Søbedet og Vestterrassen foran parcelhuset.

Denne hjemmeside bruger cookies. Ved fortsat brug af siden, accepterer du vort brug af cookies.  Læs mere