Drivhuset

Et haverum under glas til dyrkning af duftende, farverige og spiselige vækster med plads til hygge og afslapning

Velkommen i mit drivhus, et drivhus hvor der er plads til både hygge og afslapning, prikle og potte. I drivhuset dyrker jeg om sommeren tomater og krydderurter, forkultiverer hele året rundt krydderurter og grøntsager samt et- og flerårige blomster.

Sarte vækster overvintrer her og i drivhuset bor også smukke duftende roser, vi nyder blomster og frugt på fersken- og abrikostræer og plukker i sensommeren lækre søde vindruer.

Drivhuset i haven hos SusHaveDesign

Et uopvarmet drivhus på små 16 kvm udnyttet optimalt og i brug hver dag hele året rundt. Et funktionelt haverum også til pryd i vinterhaven.

Drivhuset udnyttes optimalt her dyrkes mange forskellige duftende, farverige og spiselige vækster både et- og flerårige vækster. Her er højbede hvori jeg om sommeren dyrker tomater og krydderurter. Drivhuset er indrettet med reoler til både forkultivering og vinteropbevaring af sarte vækster. Her blev plads til både at slappe af med en kop kaffe og en god bog samt mulighed for at prikle og potte i tørvejr ved et lille pottebord i den modsatte ende af siddepladsen.

I 2015 gik mine drivhusdrømme i opfyldelse, et 16 kvm stort drivhus fra Pavillon Danmark indtog haven. Eller rettere indtog vor morgenterrasse bag hegnet ud mod indkørslen. Morgenterrassen rykkede længere mod øst og blev placeret lige udenfor drivhuset. Drivhuset er placeret i den sydlige del af haven ved siden af Indgangspartiet bag hegnet ud mod vejen.

Mit haveliv forandrede sig fuldstændigt efter drivhuset kom til. En helt ny mulighed for at formere planter både fra frø og fra stiklinger, fordi jeg fik et beskyttet klima at dyrke væksterne under. Indretningen ses bedst i efteråret under den årlige hovedrengøring, hvor alle vækster der ikke bor fast her er flyttet ud. En rengøring der er vigtig, for at undgå mindst mulig overførsel af svampe og utøj.

Forspiring af sommerblomster i Drivhuset i haven hos SusHaveDesign

Drivhuset er uopvarmet. Jeg forspirer mange planter selv, både et- og toårige sommerblomster, stauder, grøntsager, salater og krydderuter. Drivhuset har gjort arbejdet med forspiring meget lettere. Den lange grønne reol fulgte med Drivhuset, jeg valgte at den skulle placeres på væggen mod syd af hensyn til mest mulig lysindfald på væksterne, der placeres dér.

Forkultivering af vækster foregår også gennem vinteren. Reolen er sat i en højde, så det både er muligt at have en siddeplads underneden og anvende hylden til forspiring. Hylden er ikke vandtæt, jeg har derfor indkøbt og placeret zinkbakker, der passer i bredden, så vandet ikke løber ud af reolen og ned på siddepladsen.

Roserne, dufte og farver fra maj til december

Jeg elsker roser og selvfølgelig skulle jeg da prøve af at dyrke roser inde i drivhuset. For det første fordi jeg elsker at kunne nyde deres skønhed tæt på, både når jeg passerer forbi og sidder på bænken, men også fordi roserne i de beskyttede klima blomstrer før end de mange andre roser jeg har ude i haven.

Klatrerosen Senegal byder velkommen til drivhuset og gør siddepladsen hyggelig.

Klatrerosen Senegal er en lidt sart rose til en dansk våd og kold vinter, men i drivhuset trives dem og blomstrer i månedsvis, starter allerede i maj, hvor vi kan nyde de smukke meget velduftende blomster. Blomstrer med nogle få pauser langt ind i december måned. Rosen trives godt i den store gamle terracottakrukke. Eneste gødning roserne i drivhuset får, er i efteråret at få et lag af min egen kompost (komposteret haveaffald og hestemøg)

I krukken lige indenfor døren på den modsatte side af krukken med klatrerosen Senegal bor den smukke lyserøde rose Gertrude Jekyll, rosen tåler i modsætning til Senegal sagtens en dansk våd og kold vinter. Men jeg skulle alligevel prøve af at have den herinde.

Maj i drivhuset er fuldstændig fantastisk, maj kan stadig byde på dage, hvor det er rart at sidde under glas. Her kan jeg nyde synet af de smukke roser og deres vidunderlige dufte samtidig med at følge forspiringen af de mange forskellige sommerblomster, grønt og urter.

Ferskner og abrikoser, sydfrugter under glas

Langs nordvæggen trives fersken, abrikos og nektarin i det beskyttede klima drivhuset byder ind med. Træerne er ikke udsat for regn og får ikke så voldsomme angreb af ferskenblæresyge. Blomstringen sker ofte så tidligt at jeg skal huske selv at lege bi og bestøve blomsterne, jeg bruger en lille pensel hertil, da der ikke er mange insekter på besøg i drivhuset i marts måned.

Langs Drivhusets nordvæg blev der foran sydfrugttræerne plads til en tremmereol. Her er plads til opbevaring og dyrkning i flere lag. Zinkbakker er sat på øverste hylde. Zinkbakkerne er jeg meget glad for både under forspiringen og i sommerhalvåret når stueplanter og krydderurter tager ophold herude. Det gør vandingen af potter lettere.

Fra siddepladsen kan udviklingen af fersknerne fra blomst til frugt nødes og følges på tæt hold.

Tomater, basilikum og spiselige blomster i højbede under glas

At dyrke tomater under glas, har givet mig mulighed for at få et meget større udbytte, end ved dyrkning på friland.

Tomaterne dyrker jeg både i højbedene, hvor de får dekorative støtter af gamle hasselgrene. Og jeg dyrker dem i potter på reolen under taget, hvor stænglerne bindes til wirer, der er udspændt i loftet. Tomaterne hænger som smukke guirlander ned fra drivhusets tag.

Jeg dyrker mange forskellige sorter. Forspirer planterne selv i marts måned og samler frø i efteråret af de mest velsmagende og dem, der giver det største udbytte.

Tomaterne og urterne giver ikke alene spiseligt at høste gennem sommer og efterår, men er også en pryd for haverummet.

Tomaterne fylder ikke meget i bunden og her planter jeg både basilikum og småblomstrende spiselige tagetes. Alt dyrkes fra frø jeg har samlet året før.

Prikle- og pottebord i læ for regn og rusk

Det er rart at kunne så, prikle og potte småplanter i læ for regn og rusk. Ved vest væggen blev der plads til at pottebord.

Velsmagende druer som hængende guirlander

På den vestvendte væg, har jeg bag højbedene plantet 3 forskellige vindruer. Klimaet er optimalt for disse vindruer, som giver os mange søde og velsmagende vindruer hvert år. Dekorative er de tilmed også, da rankerne bliver ledt hen under drivhusets tag, hvor klaserne hænger ned.

Forspiring af forårsløg i krukker

Jeg holder af at tage forskud på foråret, sætter mange forskellige forårsløg i krukker, som flytter ud i Krukkeriet i marts måned.

Reoler til forkultivering og opbevaring

Højden på hylden passer lige præcis med at flere zinkreoler fra Ikea kunne stå under den. Højden passer så godt at hylden kan hvile på reolerne, hvilket gør at jeg ikke bekymrer mig det store om hylden kan bære hvad jeg sætter på den.

Drivhuset som lyslygte

Når de mørke måneder indfinder sig sætter jeg et par lange lyskæder op under taget på den sydlige væg, lyskæderne her får drivhuset til at fremstå som én stor lyslygte, der er et smukt skue i sig selv, men da drivhuset ligger i Indgangspartiet, har vi ikke brug for anden permanent belysning, for at kunne finde vej til hoveddøren.

I de mørke vintermåneder fungerer Drivhuset som en stor lyslygte i Indgangspartiet.

Vinterhygge i drivhuset

I det sydøstlige hjørne blev der under hylden plads til en bænk og et lille bord. Jeg holder meget af at indtage måltiderne i drivhuset på dage, hvor vejret er køligt. Med den rette påklædning og et varmt uldtæppe kan det sagtens lade sig gøre endda også om vinteren. Her er også plads til et par gæster. Dejligt at kunne tage ophold herude på fugtige regnvejrsdage. Her er bord og bænk. Her er rart at sidde med frøsåning, sortering af frø, læse en bog gerne med en god kop kaffe på kanden.

Hyggeligt at sidde i drivhuset med juleforberedelserne.

Vinteropbevaring af georginer, dahlia i gammel pottemuld og flamingokasser

Jeg opbevarer mine dahliaknolde i gamle flamingokasser, som jeg sætter i reolerne i drivhuset. Jeg lægger en smule gammel pottemuld (fra årets Krukkeri). Lægger låg på i det koldeste måneder. Drivhuset er jo uopvarmet og i december og januar, når solens stråler ikke ind til drivhuset. Skulle vi få flere døgn med streng frost, flytter jeg lige kasserne midlertidigt ind i husets entrée, så jeg undgår der går frost i knoldene.

Overvintring af sarte vækster

Jeg dyrker en del sarte vækster, blandt andet forskellige salvier og krydderurter som Citronverbena, laurbær og estragon. De tager på vinterophold i højbedene. Her nyder de godt at den veldrænede jord og er beskyttet for en dansk vinters væde og kulde. Jorden i højbedene ser jeg til at den holdes en smule fugtig, blot så rødderne ikke tørrer helt ud.

Vinterdyrkning i drivhuset

Vinterdyrkning af hårdføre salater og krydderurter i Drivhuset i haven hos SusHaveDesign

I det tidlige forår, forspirer jeg forskellige hårdføre krydderurter og salater, der forsyner os med lidt grønt indtil tomaterne plantes ud i maj. Jeg har prøvet en del vintre at forspire i efteråret og plante kuldetålende urter og salater ud i højbedene. Men da solen i de mørkeste måneder ikke når op over naboens tag og dermed ikke varmer drivhuset op, så har jeg erfaret at de ikke trives og at jorden bedre er udnyttet ved at bruge pladsen til at plante sarte vækster ud heri.

Frøsamler i Drivhuset i haven hos SusHaveDesign

Jeg samle frø af mange planter i haven, men især fra et- og toårige sommerblomster, krydderurter, grøntsager, salater og tomater. I efteråret forspirer jeg første hold sommerblomster til udplantning i Krukkeriet og bedene i haven, når den værste frost er overstået sidst i marts/først i april. Væksterne står grønne gennem vinteren, hvor de udvikler kraftige rodnet.

Plads til mennesker og planter om vinteren i Drivhuset i haven hos SusHaveDesign

Denne hjemmeside bruger cookies. Ved fortsat brug af siden, accepterer du vort brug af cookies.  Læs mere