Haveplan villahave Helsingør, aug 2024

Nyt haverum til renoveret villa i Helsingør

Villahave Helsingør juli 2024. før haveplan

Jeg blev kontaktet af kunden, da de efter renovering af den gamle smukke villa, havde gjort en gammel tilgroet have klar til nyt design og beplantning.

Kunden ønskede min hjælp til hvordan haven kunne etableres med en beplantning og et design tilpasset deres ønsker.

En spændende opgave, hvor kunden eksekverede hurtigt, flere af haveplanens dele blev etableret undervejs i processen med udarbejdelsen af den færdige haveplan.

Procesbeskrivelse – Fra havebesøg til færdig haveplan

Havebesøg juli 2024

Et af ønskerne fra kunden, var at den nye flagstang skulle etableres midt i haverummet. Flagstangen blev derfor definerende for det udtryk den færdige haveplan fik. Symmetri blev omdrejningspunktet.

Under udarbejdelse med haveplaner til mine kunder, bruger jeg en del tid på at visualisere haverum og beplantningers udbredelse.

Haveredskaber og lange stokke visualiserer højde på kommende beplantninger og nye elementer. Under havebesøget markerede en stor sten placeringen af den kommende flagstang.

Tovværk visualiserede et kommende rundt bed, et rundt bed med associationer til gamle landbohaver, hvor flagstangen ofte blev omkranset af blomstrende bede.

Et andet væsentligt ønske var etablering af en terrasse i den nordøstlige del af haven, hvor kunden gerne vil nyde aftensolen.

Jeg foreslog at indarbejde endnu en terrasse, som skulle ligge i det sydøstlige hjørne. En terrasse der har det formål at finde en skyggeplads på varme sommerdage.

Ud over at de to terrasser kan dække flere formål, gav det også mulighed for at arbejde videre med symmetri i designet af haverummet.

Tovværk visualiserede udstrækningen af kommende terrasse og blomstrende bede.

Flytbare havemøbler placeret på de visuelle terrasse hjælper med at blive i stand til at vurdere hvor stor siddepladserne/terrasserne skulle være.

Kunden ønsker afskærmning af kig til og udsyn fra naboejendommen, en del tid blev investeret i at rådgive omkring hvilken bevoksning, der ville egne sig til dette formål samtidig med at det kommer til at passe ind i havens plan.

Store sten marker hvor nye træer kan placeres for at opfylde formålet med at afskærme for ind- og udsyn.

Tovværk markedede udstrækningen af kommende beplantninger/blomstrende bede.

Jeg tager en masse billeder og gør notater, hvorefter et større hjemmearbejde pågår, hvor jeg udarbejder en råskitse over den kommende haveplan.

Delaflevering – skitse med placering af terrasserne mod øst

Kunden havde brug for et udkast til haveplanen, hvor den præcisere placering af de to nye terrasser i den østlige del skulle placeres.

Afstemning af råskitse 6. august 2024

Et vigtigt punkt i udarbejdelse af en haveplan, er at gennemgå en råskitse med kunden. En råskitse, der viser hvordan jeg har opfattet kundens ønsker til den kommende haveplan.

Råskitsen skal betragtes som et udkast til den endelige haveplan. Råskitsen gennemgås i detaljer med kunden i kundens haverum.

På afstemningsmødet gennemgås råskitsen i detaljer. Hvor vi endnu en gang visualiserer haverum og den kommende beplantning.

Terrasserne var anlagt, på billederne her angiver spaden, hvor den nye flagstang skal placeres, faktisk blev placeringen ændret fra at være midt i det tomme haverum, til at blive placeret midt i det nye haverums midte.

Udbredelsen af beplantning, der skal afskærme for kig til og indsyn fra naboejendommen, blev markeret med forskellige haveredskaber.

Udbredelsen af beplantningens bede omkring de nye terrasser blev markeret med tovværk. Samtidig fik vi afstemt placeringen og højden af beplantning, der skal afskærme for kig fra og udsyn til vej og naboer.

Samt afstemt behovet for højde på kommende træer, der skal give skygge til siddepladsen i den sydøstlige del af haven.

Aflevering af haveplan og bedplan 20. august 2024

I august 2024 blev den færdige haveplan og tilhørende bedplan afleveret til kunden med gennemgang af elementerne i planerne hjemme hos kunden.

Haveplanen omfatter udbredelse af haverum og beplantninger, med angivelse af buske og træer.

Bundbeplantningen med angivelse af hvilke stauder er indarbejdet i en bedplan.

Planerne indeholder numre på alle vækster, der refererer til plantelister sendt til kunden pr. email.

De forskellige bede består af en beplantning som sammen med lægning af en masse forårsløgvækster, vil have farver at byde på hver dag året rundt. Man behøver derfor ikke implementere alle bede på én gang, for at få et smukt element i haven.

Kunden ønske til haverummet udtryk var at det samtidig med at indeholde en masse farver fra forskellige blomstrende vækster og løvfarver også har et roligt udtryk. Det rolige udtryk er skabt ved at indarbejde symmetri i bedenes udstrækning, placering og form samtidig med at mange af væksterne gentages i de forskellige bede. Desuden gør valget af vækster og deres placering det muligt at det meste af haverummet vil kunne nydes også inde fra huset.

Haveplanens elementer

Flagstangen var ved aflevering af haveplanen allerede placeret, da den endelige placering blev afstemt på mødet for gennemgang af råskitsen.

På dagen for aflevering af haveplanen, blev flaget hejst og lægning af græsplænen var i fuld gang.

Flagstangen skulle være en del af havens plan, da den vækker minder om opvæksten i en stor landbohave.

I de gamle landbohaver, var flagstangen ofte omgivet af et rundt blomstrende bed. Et element der derfor blev indarbejdet i havens plan.

Da placeringen af flagstangen skulle være centralt i haven, har jeg i planen indarbejdet en beplantning, der gør bedet smukt at se på hele året rundt.

5 Syrenhortensiaer plantes tættest på flagstangen. Store buske som giver noget fylde og masser af interesse fra sensommer og ind i vintermånederne.

Bundbeplantningen fremgår af bedplanen; Pæoner spiller en central rolle, 5 planter placeres rundt om flagstangen, påskeklokker skal danne kant da disse har en lang blomstring og smukke dekorative grønne blade ved vintertide, dagliljer blev ofte anvendt i de gamle landbohaver, disse er derfor også indarbejdet i planen.

Derudover har jeg foreslået kunden at lægge en masse forskellige forårsløgvækster, der giver farver i bedet ud over blomstring og struktur fra stauder, buske og træer.

Trædefliser lægges så man let kan få adgang uden at træde ud i beplantningen.

Siddepladsen i det nordøstlige hjørne af haverummet, giver mulighed for at nyde aftensolen i sommerhalvåret.

En stedsegrøn opstammet thuja skal afskærme for indsyn fra vej og genbo. Stedsegrøn, så afskærmningen fungerer hele året.

Omkring siddepladsen, uden at skygge for solen, plantes buske med forskellige blomstringstidspunkter og flere af dem med dufte, der kan nydes fra liggestolene. Et æbletræ, så man også har spiseligt frugt tæt på.

Et mørkbladet prydkirsebær skal ud over en smuk blomstring i maj give variation i forhold til de grønne løv på de andre vækster.

Bag siddepladsen her plantes også en stedsegrøn opstammet thuja, der afskærmer for ind- og udsyn. Flere af væksterne fra bedet overfor er gentaget i bedene her.

Kunden havde også et ønske om vand i haven. Et lille bassin er placeret midt mellem de to nye terrasser.

Udtrykket fra Danserindebrøndens beplantning med græsser er indarbejdet i beplantningen omkring den lille sø.

Det var vigtigt for kunden hurtigt at få etableret afskærmning ind mod naboen. Som skal bestå af levende vækster.

I planen er indarbejdet en stor stedsegrøn opstammet thuja, som vil afskærme også gennem vinteren.

Thujaen får selskab af et par buske med interessant løvfarver og blomstring.

Kunden ønskede frugtbuske indarbejdet i havens plan, de er placeret i dette bed, som ligger i fuld sol, så udbyttet kan blive så rigt som muligt. De plantes i en bund af skovjordbær.

For at skabe et roligt og harmonisk udtryk til haverummet, gentages det halvmåneformede bed fra nordsiden her på sydsiden af haverummet.

Forskellige buske og træer giver både blomstring og spiselig frugt.

Bundbeplantning består af stauder, der tåler skygge, da bedet indenfor kort tid vil ligge i en del skygge fra den allerede etablerede stedsegrønne hæk.

Bedplanen

Kunden ønskede en beplantning inspireret af bedene i anlægget “Danserindebrønden” i Helsingør og gerne en masse forskellige stauder med forskellig blomstringstidspunkt og gerne mulighed for at plukke grene og blomster ind til vaser.

Bedene i Danserindebrøndens anlæg består af græsser og stauder. Stauder med forskellige blomstringstidspunkter. Designet kaldes populært for “naturalistisk beplantning”.

Flere af stauderne og græsserne har smukke frøstande, der gør beplantningen interessant også i vintermånederne.

Danserindebrøndens bede står i fuld sol, i kunden nye haverum vil en del af bedene med årene stå i skygge. Jeg har derfor kun anvendt nogle af stauderne og græsserne derfra.

Og da udtrykket skal minde om en gammel landbohave, så er græsser kun anvendt omkring den lille sø.

Jeg har anvendt nogle af stauderne fra Danserindebrønden sammen med en masse andre stauder, der giver farver i bedene fra sen vinter til frost i sen efterår.

Bedene er inddelt i felter på cirka 1 kvm, i hvert felt plantes den samme staude. Det gør det lettere for kunden,, som ikke har den store erfaring med stauder, at lære dem at kende og passe beplantningen.

Et felt med den samme staude er gentaget i flere bede, for også at give et roligt udtryk, når man ser på haverummet på afstand.

Denne hjemmeside bruger cookies. Ved fortsat brug af siden, accepterer du vort brug af cookies.  Læs mere