Højbedene

Selvforsyning i det små

Dyrkning af grøntsager, krydderurter, bær og frugt i den smalle stribe mellem huset og hækken mod øst og syd

Haverummet omkring huset mod øst og syd bliver brugt til mere end dyrkning af grøntsager, krydderurter og sommerblomster i højbedene.

Mellem højbedene trives mange forskellige frugt- og bærbuske.

Mikroklimaet langs husvæggen udnyttes til dyrkning af sydfrugter og tørketålende blomstrende buske og stauder.

Dyrkning af det der er svært at købe sig til – friskplukket spiseligt og sjældne sorter

Haverummet mod syd og øst er dedikeret til dyrkning af spiselige vækster, jeg prioriterer de sorter som er svære at få fat på i supermarkederne, det der er lækrest at spise plukket frisk fra haven og helt almindelige krydderurter som persille og purløg, som bare er billigere at dyrke selv.

Jeg har buske og små træer med spiselige blomster, frugt og bær, som er lette at dyrke og giver godt udbytte.

Til højbedenes etårige urter forspirer jeg alt selv fra frø.

Duft og farver til nydelse for os og gavn for insekterne

Langs husmuren dyrkes tørketålende blomster som gyldenlak og lavendler til glæde og gavn for både os mennesker og insekterne.

Blomsterne tiltrækker mange insekter, insekter der hjælper med at bestøve de blomsterne på frugt- og bærplanter.

I haverummet finder insekterne noget at spise også i vintermånederne, her er det en humlebi i februar, der er på besøg i blomsterne på vinterjasminen, der gror langst med husmuren mod syd.

Æbleespalier en levende væg adskiller haverummet fra Morgenterrassen

Haverummet Højbedene er adskilt fra Morgenterrassen og Drivhuset af en smuk smal levende væg bestående af æbletræer formet som espalier.

Højbedene og hvad jeg dyrker i dem

Urter og grønt man sjældent kan købe – specielle sorter og friskhed

I højbedene dyrker jeg fra frø hvert år en herlig blanding persille, kål, sjældne krydderurter og salater både de grønne og de med mørke blade.

En skål med velsmagende og friske salater og urter er en fryd for både øjet og ganen.

Lækkert at kunne plukke blade til salatskålen i det tidlige forår af kuldetålende asiatiske salater og kål.

Jeg køber ofte frø af spændende sorter hjem og de som ikke krydser sig indbyrdes, prøver jeg at huske at lade nogle få planter sætter blomster og modne frø.

Jeg er derfor selvforsynende med frø til mange af de grøntsager og urter jeg dyrker.

Højbedene bugner om sommeren af grønt, hasselgrene bliver brugt som naturlige og dekorative klatrestativer for ærter og bønner.

Jeg dyrker særlige kålsorter, som man sjældent kan købe i butikkerne. Purple Sprouting broccoli og palmekål.

De forspires i det tidlige forår, plantes ud tidligt på sommeren, hvorefter de overvintrer og bidrager med lækkert sprødt grønt i det tidlige forår.

Palmekål med mørke blågrå blade kan være lidt sart og bukke under for en streng vinter, en glæde når bare nogle få planter kommer gennem vinteren.

Sprouting broccoli er en kålplante der i det tidlige forår danner små blomsterhoveder, meget lækre både stegt og spist friske i salater.

Bønner i alle regnbuens farver

De fleste kender stangbønner og de tørrede bønnefrø. Men jeg holder af at dyrke bønner, hvor vi spiser de friske bønnefrø, som smager skønt friskkogte i gryderetter og stegte grøntsagsblandinger.

Jeg lader få bælge tørre på stænglen af de planter, som har givet de største og mest velsmagende frø.

Jeg forspirer bønnerne i foråret og planter dem ud når frosten helt sikkert er overstået, det vil sige som regel sidst i maj, først i juni.

Jeg dyrker mange forskellige sorter og gerne de med blomstring og bønner i smukke farver.

Farverne er dog til størst nydelse og pryd i haven, når de bliver kogt forsvinder de smukke farver.

Friskplukkede ærter er søde, sprøde og velsmagende

Ærter kan man købe alle steder, både som friske på bælge om sommeren og dybfrosne i vinterhalvåret. Men ingen ærter slår de man spiser friskplukkede fra planten. Her er de allersødest og sprøde.

Jeg prioriterer en stor del af pladsen i højbedene til dyrkning af ærter, gamle arvesorter, hvor man kan plukke fra den samme plante i ugevise.

Jeg er efterhånden selvforsynende med frø til årets dyrkning af ærter, da jeg hvert år husker at lade nogle af ærtebælgene sidde på planterne til de er tørret helt op.

Hestebønner kan man ikke købe i supermarkederne

Hestebønner er noget jeg har lært at spise og dyrke ved at følge engelske køkkenhavedyrkere. Hestebønner er ikke samme familie som stangbønnerne og de kan spises rå, de behøver ikke at blive kogt.

Hestebønner er lette at dyrke, kan sås direkte allerede i det spæde forår, selvom jorden endnu ikke er varm. Jeg plejer nu at forspire, så er jeg sikker på der ikke kommer huller i rækkerne.

Hestebønner bliver ofte en meter til halvanden høje, de klatrer ikke som ærter og bønner, har brug for lidt støtte, som jeg giver dem i form af gamle hasselkæppe.

Salater som små opstammede træer

På de salatsorter der danner hoveder, kan man forlænge plukning af friske salatblade, hvis man plukker bladene nedefra.

Efter nogle ugers plukning, ligner de små opstammede dekorativer træer.

Højbede gør det let at dyrke under dække

At dyrke i højbede gør det let at dyrke grønt og urter under dække.

Forlænge dyrkningssæsonen ved at lægge gamle vinduer ovenpå højbedene, der hjælper med at varme jorden op i ydersæsonerne.

Let er det også at stikke et par hasselkæppe i hjørnerne, en lille terracottapotte på toppen af dem hver, så falder insekt- og fuglenet ikke ned i bedet.

Friske små squash spist umiddelbart efter plukning er en stor delikatesse

Squash bliver dyrket i de varmeste måneder, forspiret i det tidlige forår og plantes ud først i juni måned, hvor jord og luft er blevet lun og varm.

Squash smager bedst plukket inden de bliver alt for store og har i sig selv en helt anderledes lækker smag spist friskplukket fra haven.

Blomster blandt urterne, til gavn for insekterne og en fryd for øjet og ganen

Lidt blomster får også lov at være i højbedene, et par selvsåede gyldenlak får lov at blive boende.

Tallerkensmækker er mere end bare de dekorative blomster man kan bruge til salatskålen. Bladene plukket små er lækre også i salatskålen. Friske frø fra planterne er lækre syltet og godt alternativ til kapers.

Duft og farver langs husmuren

Gyldenlak i smukke farver

Jorden langs med husmuren består mest af grus og sand. Her er tørt og meget solrigt. Betingelser som gyldenlak stortrives i.

Gyldenlak er i princippet en to-årig plante, men jeg får dem til at overleve i flere sæsoner ved at klippe alle blomster af før de for alvor sætter frø.

Nogle få stænger får lov a sætte frø, nogle forspirer jeg umiddelbart efter høst og andre får bare lov at selvså sig, hvilket de gerne gør mellem fliser og grus.

De gyldenlak jeg har i haven stammer fra frø jeg købte hjem fra england for mange år siden. I England dyrker de Wallflowers i stor stil og har mange smukke farvevarianter.

De krydser sig villigt og her i haven er efterhånden opstået mange smukke krydsninger.

Lavendler og storkenæb trives i sten og grus ved husmuren

Lavendler og storkenæb stortrives i den tørre og solbeskinnede stribe mellem husmuren og flisegangen.

Her er masser af dufte fra både blomster og løv.

Her er et mylder af insekter når planterne er i blomst.

Dyrkning af sydfrugter langs husmuren

Ferskner, nektariner, mandler og krydsninger

Langs husmuren dyrker jeg forskelige sorter af fersken, nektarin og mandel. Med årene som træerne er blev gamle yder de mere og mere frugt.

Det er en stor fornøjelse at spise søde og friske ferskner og nektariner plukket i egen have.

Denne type frugttræer har det med at blomstre som nogle af de første frugttræer i haven. At plante dem under udhænget på huset gør dem mindre eksponerede for tidligt frost.

Og de er beskyttet for den værste regn og derfor ikke så disponerede for svamp på bladene, som hvis de stod frit i haven.

Den første af sydfrugterne, der blomstrer i haven er en krydsning mellem mandel og fersken (tror jeg, den er plantet for mange år siden, og før jeg gemte planteskiltene). Men blomsterne på dette træ har en utrolig smuk blomstring, der ofte begynder allerede i marts.

Med årene sætter den lidt mandler, der modner, men jeg nyder den mest for blomstringens skyld, som jeg synes er en af de smukkeste af de træer, jeg har i haven.

Ferskentræet blomstrer i det tidlige forår ofte i april, den yder mere og mere for hvert år.

Alle frugttræerne der dyrkes op ad husmuren beskæres kraftigt hvert år flere gange. Jeg beskærer dem i sensommeren, de fremmer frugtsætningen.

Træerne er meget livskraftige og ofte må der en beskæring til inden sensommeren, eder har til formål at give lys og luft til modningen af frugterne.

Træernes grene er bundet ind til væggen, hvor den årlige beskæring sørger for at de holdes meget smalle. En beskæring der gør det muligt at dyrke mange frugter på lille plads og at vi stadig kan gå ubesværet rundt om huset.

Pladsen mellem højbedene udnyttes optimalt til dyrkning af bær og frugt

Mellem højbene dyrker jeg mange forskellige vækster med spiselige bær og frugt. Her kan vi blandt andet plukke friske hindbær, figner, hyldeblomster og hyldebær, stikkelsbær, ribs, solbær, morbær, sure og søde kirsebær, pærer, brombær og taybær.

De første år eksperimenterede jeg meget omkring hvordan dyrkningspladsen, hvordan jeg kan dyrke så mange forskellige slags bær og frugt på mindst mulig plads, uden at gå på kompromis med planternes trivsel med hensyn til lys- og jordbundsforhold samt mulighed for et rimeligt udbytte til plukning af friske bær og frugter.

Pæreespalier som styltehæk

Jeg holder af friskplukkede pærer. En pære plukket fra træet og lagt til modning i vindueskarmen smager skønt og noget af det mest saftige og velsmagende frugt jeg har smagt.

Bag hækken ud for skurvæggen i den nordlige del af haverummet, har jeg plantet 5 pæretræer af hver sin sort.

De beskæres årligt kraftigt, da jeg er ved at forme æbletræerne som en espalieret styltehæk over ligusterhækken.

Figner

Figner med den rette modenhed, de skal være brune og hænge nedad, smager sødt og lækkert.

Jeg har et figentræ, der står mellem højbedene men også et der bor op ad sydmuren, hvor jeg espalierer det.

Træet ude i haven har en kraftigere vækst end det ved husmuren. Jeg beskærer det derfor hvert år kraftigt efter første hold frugt er plukket. Det mindsker væksten og fremmer frugtsætningen.

Stikkelsbær i flere farver

Jeg dyrker forskellige sorter af stikkelsbær både grønne, gule og røde. Det er mig en gåde hvorfor stikkelsbær sjældent kan købes, at de ikke dyrkes kommercielt. Buskene er utrolig lette at dyrke.

Stikkelsbærmarmelade, stikkelsbærgrød, stikkelsbærkompot, stikkelsbærtærter er en fryd for ganen, som vi nyder i sommerhalvåret. Jeg prøver at huske at plukke alle de vi ikke når at spise med det samme, de fryser rigtigt fint.

Espalierede brombær og taybær langs skurvæggen

Jeg holder meget af brombær, men var lidt træt af den gamle busk, der stod midt mellem højbedene, hvert år sendte lange skud ud, som alt for ofte satte sig fast i vort tøj når vi passerede forbi.

Busken blev for nogle år tilbage flyttet til muren langs med husmuren.

Her tæmmer jeg de lange grene hver vinter, hvor jeg klipper de gamle skud væk og binder de nye skud, der skal danne årets høst, ind til væggen.

Taybær, giver den lækreste og mest velsmagende marmelade og kompot, smuk rød farve som hindbær, men med meget kraftigere smag.

Taybær har ikke torne på grenene, men sender ligesom brombær meterlange skud ud hvert år, den får samme beskæring og nedbinding som brombærrankerne.

Røde, gule og sorte hindbær både sommer og efterår

Mellem to af højbedene der ligger mod syd, er der et større areal, hvor der engang stod et æbletræ, æbletræet blev sygt, jeg fældede det og ind flyttede mine hindbær, der stod spredt rundt mellem de øvrige højbede.

Det har vist sig at være en god beslutning, de får nu den mængde lys de har brug for og yder masser af velsmagende bær.

Jeg dyrker både sommer- og efterårshindbær og dyrker sorter med forskellige farver. De har lidt forskellig smag og er smukke sammen i en frugtskål.

Ribs i flere farver og med forskellig smag

Nuvel det er ikke fordi vi spiser så mange ribs herhjemme, men undvære dem vil jeg ikke. Buskene er lette at dyrke, blomstring og bær en fryd for øjet i haverummet. En af dem dyrker jeg som opstammet, et smukt element, der er et dekorativt indslag i vinter- og forårshaven.

Jeg har lige fra start af mit haveliv, været fascineret af at dyrke så mange forskellige slags frugt og bær af så mange forskellige sorter som muligt, gerne med bær med forskellige farver. Ribs ingen undtagelse. Her er både røde, lyserøde og hvide ribs.

Morbær en af mine absolutte yndlinge

Et smutte ud i haven en tidlig morgen i august, huske at tage en gammel bluse på, for de brombærlignende bær, som jeg synes er det mest velsmagende bær, jeg har i haven, falder som modne let af, falder ned og rammer tøj, så farver tøjet med en rødlig farver, der er stort set umulig at fjerne.

Bærrene modner ikke alle samtidig, på træet i august sidder dekorative klaser under de store blade af grønne, gule, rødlige og modne sorte bær i store klaser.

Man ser ikke så mange morbærtræer i de danske haver bortset fra på Bornholm. En skam for min erfaring er at træet her på østsiden af huset, hvor det står i læ for de kraftigste nord- og vestlige vinde, stortrives.

Let at dyrke og trives i en sådan grad at jeg med års mellemrum beskærer træet kraftigt for at begrænse væksten. Og især højden, da jeg alligevel ikke kan nå at plukke bær i flere meters højde.

Stammer og grene er meget dekorative og ved den årlige beskæring forsøger jeg at give træet endnu en dekorativ dimension.

Morbærtræet kunne godt fortjene en plads i prydhaven, alene som et prydtræ der bidrager til et smukt skue i efterårshaven med det smukke gule løv.

En smuk baggrund for røde efterårshindbær.

Ved vintertide er barken på stammer og grene smukke og dekorative.

Hyldeblomster og -bær

Hyld er der også blevet plads til i haverummet omkring højbedene. Yderst mod hækken har jeg sat en hyldebusk, der trives så godt at jeg med års mellemrum må beskære den kraftigt.

Hyld kan plukkes så mange steder i den vilde natur, men jeg vil alligevel ikke undvære duften af de smukke blomster i haverummet i juni, hvor jeg let kan gå ud og plukke en stor skålfuld blomster og lave den lækreste hyldeblomstsaft.

Vinterblomster langs langs husmuren

Ved det sydvestlige hushjørne stortrives en gammel vinterjasmin, en busk der blomstrer fra november til ind i marts måned. En fryd for øjet i de mørke vintermåneder, hvor jeg også gerne klipper lidt grene ind til vasen.

Denne hjemmeside bruger cookies. Ved fortsat brug af siden, accepterer du vort brug af cookies.  Læs mere