Vestterrassen

En siddeplads lige udenfor havedøren omgivet af duftende, farverige, levende vægge

Vestterrassen en siddeplads lige udenfor havedøren omgivet af duftende, farverige, levende vægge

Den første siddeplads vi etablerede i parcelhushaven, kort efter vi flyttede ind, var lige udenfor havedøren. Let at komme til, let at komme ud og nyde eftermiddagssolen, når vi kom hjem fra arbejde.

Siddepladsen med bord og bænke står på vestsiden af huset, deraf navnet.

Flisearealer var allerede anlagt da vi flyttede ind i 1989. Bord, bænk og stole blev købt hjem og sat ved siden af havedøren.

Alle mine haverum skal gerne have så meget at byde på af duftende, farverige og spiselige vækster hver eneste dage hele året rundt som overhovedet muligt. Siddepladsen er ingen undtagelse og er derfor omgivet af levende vægge og blomstrende bede.

Overfor siddepladsen er et af de første bede jeg anlagde i haven Pæonbedet. Roser, buske og små træer er plantet i en bund af en alsidig beplantning bestående af forårsløg, stauder og klematis.

Pæonbedet er plantet til med forskellige smukke buske, der danner en transparent levende væg, der samtidig med at give læ for vestlige vinde alligevel giver mulighed for kig til haverummet Cirklerne.

Gamle whiskytønder med levende vækster danner en smuk levende væg mod nord.

Jeg elsker syrener og har mange forskellige i haven, både forædlede og de vilde. En hvid vild syren bor i den inderste.

Den smukke Beauty of Moscow står i Pæonbedet og sender sammen med den hvide vilde syren dufte omkring siddepladsen i maj og først i juni.

Fra siddepladsen er der adgang til haverummet Cirklerne og Den overdækkede terrasse.

En smuk gul/hvid længeblomstrende og velduftende kaprifolie bor i den inderste tønde.

Kaprifolien er med til at skabe intimitet og læ omkring siddepladsen og skærmer samtidig for kigget til et kedeligt nedløbsrør.

Pæonbedet der ligger lige overfor siddepladsen, hedder Pæonbedet fordi det var de første stauder jeg plantede ind i bedet.

Efterhånden er der kommet mange forskellige vækster til der supplerer pæonernes blomstring. Storkenæb blomstrer samtidig med pæoner og roserne. Sentblomstrende klematis der kravler rundt i bedene giver farver til bedet i sensommer og efterår.

Den yderste gamle whiskytønde plantes hvert år til med hjemmeavlede duftende ærteblomster, Lathyrus odororatus.

Tre gamle klatreroser danner en smuk og meget velduftende væg der næste skjuler kigget til haverummet under Den Overdækkede Terrasse.

Klatreroserne er minglet ind i hinanden, mange spørger ind til hvilken rose det er, men det er altså 3 forskellige roser; Alchymist, Leander og James Galway

I kanten af Pæonbedet vokser en gammel lavendel, i højsommeren blomstrer den med hundredvis af små velduftende blomster.

Siddepladsen en sen sommeraften, solen er næsten gået ned.

Hasselgrene former jeg som dekorative naturlige stativer, som ærteblomsterne bruger som klatrestativ.

Duftende og farverige Gyldenlak og Studenternelliker trives i den veldrænede og ofte tørre jord i tønderne. Gyldenlak blomstrer fra april til maj og studenternelliker blomstrer i ugevis i juni-juli.

På lune aftener sidder vi gerne her på terrassen, lys i haverummet fra lamper giver en særlig hyggelig stemning.

Lyset er sat så det fremhæver de smukke strukturer på Syrenen og Troldhaslen.

Som alle steder i haven er beplantningen skabt så der er noget at byde på så mange dage om året som overholdet muligt. Ud over blomstring fra mange forskellige vækster, har jeg også tænkt løvfarver og former ind i havens beplantning.

Vækster med smukke løvfarver i efteråret. I sommerhalvåret giver den rødbladede Troldhassel variation til alt det grønne løv.

Form og struktur fra stedsegrønne buksbomkugler, jeg selv har formet fra stiklinger for mange år siden gør sammen med varierede strukturer på grene på buske og træer haverummet interessant at se på både sommer som vinter.

De stedsegrønne buksbomkugler er markante form- og farvergivere i haverummet, når alt andet endnu står uden løv.

Påskeklokker er nogle af de tidligste blomster i haven og lader sig ikke gå på af en smule frost og sne. Raklerne på den rødbladede troldhassel står klar til at springe ud i februar.

Et kig fra haverummet mod Drivhuset i Indgangspartiet. De forskellige former og strukturer på træer og buske giver variation til bedet, så det selv ved vintertide er smukt at se på.

Med et drys sne og levende lys bliver det ekstra hyggeligt.

Da Pæonbedet og haverummet Cirklerne kan ses indefra husets stuer og køkken er det en ekstra glæde at haverummet er interessant at se på selv ved vintertide.

Levende lys og elektriske lyskæder sætter fokus på de smukke vinterstrukturer i haverummet.

Denne hjemmeside bruger cookies. Ved fortsat brug af siden, accepterer du vort brug af cookies.  Læs mere